Megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal HU-rizont programja

2024. május 15.

Megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) új pályázata 8 milliárd forint keretösszeggel. A felhívás a kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek megvalósítását támogatja, amelyek Magyarország és ezen keresztül a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak.

Az alábbi fókuszterületek keretében nyújthatók be támogatási kérelmek:

  • Az egészséges élet megőrzését szolgáló megelőző-, gyógyító- és ellátórendszerek támogatása,
  • a gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakításának támogatása,
  • a gazdaság és társadalom digitális átállásának támogatása.

A támogatható célkitűzések köre:

  • Önállóan támogatható tevékenység: alapkutatás, alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés,
  • önállóan nem támogatható: kutatás-fejlesztési projektet támogató tevékenység keretében tájékoztatás, iparjogvédelem, publikálás, piacra jutás, rezsi, kiállítás- és konferencia- részvétel, közbeszerzés, utazási tevékenység.

További lényeges feltétel:

A projekt keretében a támogatást igénylőnek legalább két különböző országbeli kutató-tudásközvetítő intézménnyel (tipikusan kutatóintézet vagy felsőoktatási intézmény) kell együttműködnie. A külföldi partnerekkel való együttműködés kutatás-fejlesztésre irányuló alvállalkozói vagy megbízási szerződés keretében valósulhat meg.

A keretösszeg:

A felhívás keretösszege: 8 000 000 000 Ft.

A projektenként igényelhető támogatás összege minimum 100 millió, maximum 400 millió Ft lehet.

Részletek a programról:

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal | HU-rizont program: 8 milliárd forint támogatás hazai egyetemek nemzetközi léptékű kutatásaihoz (gov.hu)

 

A PIR-adatlapokat legkésőbb május 27-ig kell benyújtani elektronikus formában a jankovics.reka@pte.hu címre, ezt megelőzően pedig az ÁOK Pályázati és Innovációs Irodájában kell leadni a szükséges vezetői aláírás végett.

A pályázat beadásával kapcsolatban dr. Szolcsányiné dr. Kiefer Évához és Sólyom Tamáshoz fordulhatnak az ÁOK Pályázati és Innovációs Irodában, e-mail cím: eva.kiefer@aok.pte.hu, tamas.solyom@aok.pte.hu, telefonos mellék: 36071, 36298, mobilszám: 30/979 0587, 30/458 1270.